Seminar UNESCO – Kultura i razvoj

02.07.2015. 10:00 | Beograd

Seminar UNESCO – Kultura i razvoj

2. jul 2015

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Uneska, a u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka započinje realizaciju projekta UNESCO Culture for Development Indicators (CDIS). Reč je o posebnoj metodologiji koja se fokusira na praćenje 7 razvojnih dimenzija kulture preko 22 indikatora. Ovo je značajan iskorak za Srbiju jer će se sagledati najvažnije oblasti koje utiču na razvoj kulture, jačanje kulturne politike, i odnose kulture sa drugim sektorima i oblastima.

Povodom realizacije projekta u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka će 02.jula 2015. godine u 10 časova biti održan seminar na temu upotrebe Uneskove inovativne metodologije. Seminar otvara pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean. Metodologiju i proces implementacije predstaviće Moli Steinledž (Molly Steinlage) iz regionalne Unesko Kancelarije u Veneciji, koja je zadužena za praćenje i podršku sprovođenju CDIS metodologije u Srbiji. Dosadašnje načine prikupljanja podataka u kulturi predstaviće Sunčica Stefanović Šestić iz Republičkog zavoda za statistiku i Slobodan Mrđa istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Druga sesija seminara biće posvećena ekonomskom aspektu kulture, odnosno jednom njenom delu – trgovinskim sporazumima u kulturi i kulturnoj razmeni. O tome će govoriti Ivana Otašević, doktorand Univerziteta Laval (Kvebek, Kanada), aktivna u domenu implementacije Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (Unesko 2005) i članova 16 i 21 Konvencije koji su usmereni na jačanje međunarodne saradnje i razmene.

Preuzmite dnevni red skupa: AGENDA_Kultura i razvoj

 


Коментари

Моля въведете потребителското си име, за да оставите коментар.
 
Консорциум