Protest Za kulturu!

Актуално | 15.06.2013. 01:01


Protest umetnika i radnika u kulturi biće održan 22. juna u 18 sati na Trgu republike u Beogradu povodom "neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva".

Na protestu će biti zatraženo hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture, reforma i donošenje zakona u skladu sa potrebama različitih aktera u kulturi i umetnosti, iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti, uvažavanje struke i stručnosti, depolitizacija i departizacija kulture, kao i povratak umetničkog i obrazovnog programa na Radio-televiziju Srbije koja ima status javnog servisa.

Na protest su pozvani svi pojedinci i društvene grupe koji imaju potrebu da svojim prisustvom izraze nezadovoljstvo stanjem u društvu u oblasti kulture i odnosom države prema kulturi i umetnicima.

Protest umetnika, na kojem neće biti govora, već će se prisustvom izraziti spremnost da se kaže STOP uništavanju kulture, samo je prvih sat vremena početka borbe protiv degradacije kulture u najširem mogućem smislu, poručili su organizatori.

“Posledice višegodišnjeg nemarnog odnosa vlasti prema kulturi proširile su se na sve segmente našeg života, zbog čega smatramo da takav odnos svih nivoa vlasti prema kulturi i umetnosti preti da dovede do nesagledivih posledica po razvoj čitavog društva. Cilj ovog protesta je da okupi sve aktere umetničke scene u Srbiji radi iniciranja rešavanja nagomilanih problema”, naveli su organizatori protesta, koji će biti održan pod sloganima “Za kulturu!” i “Stop uništavanju kulture!

“Izlaskom na Protest iskazaćemo našu volju i odlučnost da prekinemo praksu prećutnog prihvatanja ponižavajućeg i pogubnog stanja. Ovo je građanska inicijativa iza koje ne stoji niko drugi osim nas samih i naših ličnih odgovornosti”, poručili su organizatori.

Izvor: SEEcult.org, Protest za kulturu!


Консорциум