Zabrinutost Saveta za kulturu

Актуално | 12.07.2013. 20:04


Nacionalni savet za kulturu (NSK) izrazio je 12. jula zabrinutost zbog ozbiljnih problema kulture u Srbiji, pozivajući Ministarstvo kulture i informisanja da odgovori na niz pitanja postavljenih proteklih meseci, kao i da ubrza rad na izradi Strategije razvoja kulture i rešavanju drugih nagomilanih problema.

NSK je izrazio u saopštenju zabrinutost zbog brojnih pojava koje “ukazuju na ozbiljne probleme koji otežavaju funkcionisanje i napredovanje ukupnog domena kulture”.

Ponovivši stav da je procenat izdvojen za kulturu u budžetu Srbije za 2013. godinu nedopustivo mali, NSK je naveo da je, i posle rebalansa budžeta (povećanje za 320 miliona, tj. sa 0,55 na 0,6), budžet za kulturu ostao najmanji u odnosu na sve zemlje u okruženju koje takođe prolaze kroz slične finansijske teškoće.

“To govori manje o samim ciframa, a više o poziciji i tretmanu kulture, kulturnog dobra i savremenog stvaralaštva od strane političkih elita, i to u dužem periodu”, naveo je NSK, koji ima savetodavnu ulogu prema Zakonu o kulturi.

Postavljajući i pitanje raspodele sredstava u postojećem, nedovoljnom budžetu, NSK je ocenio i da su u izvesnom broju slučajeva sredstva dodeljivana projektima čiji ih kvalitet nikako nije opravdao.

“Uočena je i dominacija drugih oblika i koncepata kulture na štetu savremenog stvaralaštva. To dokazuju i rezultati nedavno objavljenih konkursa za projekte koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja. Rezultat ovih konkursa je ukidanje ili dovođenje u pitanje opstanka mnogih kvalitetnih časopisa, dovođenje na granicu postojanja više festivala i manifestacija”, konstatovao je NSK.

NSK je naveo i da smatra opravdanim strah mnogih pojedinaca koji su profesionalni život vezali za domen kulture, a koji su iskazali na protestu 22. juna u Beogradu.

Takođe, NSK smatra opravdanim većinu zahteva iz pisma 16 reprezentativnih umetničkih udruženja sa više hiljada članova, u kojem su iznetiu zahtevi i predlozi za rešenje lošeg materijalnog, statusnog i svakog drugog položaja umetnika.

Pozivajući Ministarstvo kulture i da ubrza rad na izradi Strategije razvoja kulture, NSK je naveo da bi autor Strategije trebalo da se pridržava člana 20. Zakona o kulturi, kao i da koristi Prioritete koje je usvojio NSK.

Takođe, NSK očekuje od Ministarstva kulture da odgovori na brojna pitanja postavljena tokom proteklih meseci, naročito na ona u vezi sa neophodnim promenama Zakona o javnim nabavkama, Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u finansijskim transakcijama i Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

NSK očekuje od Ministarstva kulture i da hitno otpočne rad na već dogovorenim inicijativama kao što je izrada Zakona o pozorištu.

NSK je izrazio bojazan i zbog zanemarivanja prodora srpske kulture na druga kulturna tržišta, kao i zbog potpunog zapostavljanja edukacije nove, mlade publike, ocenjujući da će to uskoro postati ogroman i ozbiljan problem.

NSK je posebno izrazio zabrinutost i zbog toga što “tabloidna štampa i još gori elektronski mediji sve više istiskuju kulturu, a na njeno mesto useljavaju jeftinu estradu koju proglašavaju kulturom. Ovo poslednje, potencijalno, može imati nesagledive posledice za kulturu i umetnost ove zemlje koja je - neka to ne bude zaboravljeno! - iznedrila brojna velika imena svetskog nivoa, renomea i značaja”.

izvor: SEEcult.org


Консорциум