Smena ministra kulture

Актуелно | 25.07.2013. 19:02


Prvi potpredsednik vlade i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić predložio je 26. jula na sednici Glavnog odbora naprednjaka smenu četiri ministra, uključujući i ministra kulture Bratislava Petkovića.

Vučić je kratko rekao za Petkovića da je “divan i vredan čovek”, ali su “objektivne okolnosti bile takve i mnoge stvari su bile protiv njega”.

Osim ministra kulture, Vučić je predložio i da on ne bude više ministar odbrane, kao i smenu ministra poljoprivrede Gorana Kneževića i ministarke sporta i omladine Alise Marić.

Smena ministra kulture pominjana je u javnosti od kada je počelo da se govori o rekonstrukciji vlade, koja je ove godine izdvojila za kulturu svega 0,62 odsto ukupnog budžeta.

Ministar Pektović izrazio je nedavno uverenje, predstavljajući tromesečni izveštaj, da je dobro radio i da se nada da će se susresti sa novinarima i za mesec dana na novoj redovnoj konferenciji za štampu.

Petković je proteklih dana dobio podršku nekoliko umetničkih udruženja, na čelu sa Živoradom Ajdačićem, uticajnim predsednikom Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije.

Pozivajući predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsednika vlade Vučića da ne smenjuju Petkovića, ta udruženja ocenila su da bi bilo “kontraproduktivno žrtvovati partijskoj kombinatorici čoveka koji je sa uspehom počeo da razgrće nečisti talog srpskog kulturnog miljea”.

Pojedina udruženja koja su navedena kao potpisnici - Udruženje filmskih umetnika i Udruženje orkestarskih umetnika, u međuvremenu su demantovala da su potpisala pismo podrške ministru Petkoviću.

Kao najozbiljniji kandidat za novog ministra kulture ovih dana je u medijima pominjan v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić, koji je to i sam potvrdio.

“Znam da sam kandidat za ministra. Verujem da će sve biti jasnije u narednih nekoliko dana, nakon regularne procedure koja će uslediti ako koalicioni partneri u vladi odluče da zamene ministra kulture”, rekao je za "Blic" Ristić, koji je nestranačka ličnost, a po zanimanju je istoričar, arhivista i prevodilac. Na čelo NBS došao je u januaru 2012. godine, posle smene Sretena Ugričića. Do tada je radio kao savetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike, zadužen za zaštitu vojnih memorijala, mesta stradanja i kulture sećanja.

Izvor: SEEcult.org


Конзорциум