Ministarstvo kulture i informisanja - KONKURS za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2015. godinu

Aktuelno | 15.06.2015. 05:30


Opšte informacije

Ministarstvo kulture i informisanja raspisuje konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2015. godinu.

Predmet konkursa je finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina, kao i finansiranje nastajanja novih umetničkih dela savremenih umetnika.

Konkurs je osmišljen u 5 kategorija:

Kategorija 1 - Finansiranje umetničkih dela nastalih u proteklih pet godina za umetničke zbirke ustanova kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), kao i za umetničke zbirke organizacija civilnog društva od posebnog značaja: Srpska akademija nauka i umetnosti, i Matica srpska.

Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), kao i Srpska akademija nauka i umetnosti, i Matica srpska. Pravo učešća nemaju ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Kategorija 2 – Finansiranje projekata koji imaju za cilj nastajanje novih umetničkih dela (murali, mozaici, grafiti, ambijentalne postavke i druga umetnička dela) za potrebe ustanova kulture čiji je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.).

Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), udruženja u kulturi i drugi subjekti u kulturi. Pravo učešća nemaju ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Kategorija 3 – Finansiranje projekata koji imaju za cilj nastajanje novih umetničkih dela (murali, mozaici, grafiti, ambijentalne postavke i druga umetnička dela) za potrebe ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (ustanove prosvete, zdravstva, kao što su osnovne i srednje škole, fakulteti, bolnice i druge ustanove), osim ustanova kulture.

Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, udruženja u kulturi i drugi subjekti u kulturi. Pravo učešća nemaju ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Kategorija 4 - Finansiranje projekata koji imaju za cilj nastajanje novih umetničkih dela u javnom prostoru (murali, mozaici, grafiti i druga umetnička dela).

Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), udruženja u kulturi i drugi subjekti u kulturi. Pravo učešća nemaju ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Kategorija 5 – Finansiranje umetničkih dela nastalih u proteklih pet godina za opremanje prostorija ustanova (ustanove kulture, prosvete, zdravstva itd.), osim za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati umetnici (fizička lica), kao podnosioci prijave zajedno sa ustanovom čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (ustanove kulture, prosvete, zdravstva, itd.) kao korisnikom sredstva. Pravo učešća nemaju ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Rokovi

Aplicirajte do 30. juna 2015. godine.

Više informacija nađite na sajtu.

 


Konzorcijum