Prvi sat borbe za kulturu

Aktuelno | 22.06.2013. 22:03


Protest je protekao bez govora, uz snimak otkucaja sata koji odbrojava sekunde i podsećanjem preko razglasa na preminule umetnike koji su imali istaknuto mesto u daljoj i bližoj istoriji Srbije, poput Kolarca, Mokranjca, Danila Kiša, kao i Bekima Fehmiua, Sonje Savić, Milana Mladenovića i mnogih drugih.

Snimak je sadržao i poruke: “Stop masakru nad kulturom!” i “Stop uništavanju kulture!”, što je i slogan protesta, koji je bio istaknut i na velikom baneru ispred Spomenika kneza Mihaila.

“Završen je prvi sat protesta. Ovo je tek početak. Protest se nastavlja!”, poručeno je na kraju skupa kojem je prisustvovalo oko hiljadu ljudi.

Među učesnicima su bili mnogobrojni glumci (Anica Dobra, Sergej Trifunović, Ružica Sokić, Branka Petrić…), režiseri (Goran Marković, Gorčin Stojanović, pisci, likovni umetnici (Raša Todosijević, Uroš Đurić, Nikola Džafo...), kompozitori, muzičari, univerzitetski profesori…

Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo, između ostalog, i "Stop kultur-rasizmu", "Kultura nije roba", "Znanje nije roba", “Kultura daje posebnost”, "Jezik nije član partije", “Kriza je objektivan problem, ali je gubitak kulture mnogo opasniji”, "Ulaganje u kulturu vodi progresu", "Od onih koji su spaljivali knjige i časopise još gori su oni koji ih ignorišu"…

Pojedini učesnici su izrazili protest i na sopstveni način, poput članova hora Horkestar.

Protest je organizovan zbog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva.

Zahtevi organizatora protesta su: hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture, reforma i donošenje zakona u skladu sa potrebama različitih aktera u kulturi i umetnosti, iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti, uvažavanje struke i stručnosti, depolitizacija i departizacija kulture, kao i povratak umetničkog i obrazovnog programa na javni servis RTS.

Na protest su bili pozvani svi pojedinci i društvene grupe koji imaju potrebu da svojim prisustvom izraze nezadovoljstvo stanjem u društvu u oblasti kulture i odnosom države prema kulturi i umetnicima.

Protestne akcije kojima su podržani zahtevi umetnika i kulturnih radnika u Beogradu organizovane su i u Novom Sadu i Nišu, kao i u Vršcu, gde je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, koja u tom gradu ima redovnu Skupštinu, učestvovala u 20-minutnom protestnom-performansu “The Power of Standing Still”.

Izvor: SEEcult.org


Konzorcijum