Umetnički centar Kvaka 22

Aktuelno | 18.05.2016. 00:00


U Beogradu odnedavno postoji još jedan kulturni centar, Kvaka 22, nastao pod nešto drugačijim okolnostima. Naime, mladi umetnici bez prostora za rad, ranije okupljeni oko Inex filma, pronašli su i o svom trošku renovirali zapušteni prostor u Ruzveltovoj 39, i pretvorili ga u galeriju i bioskop.

Neformalni kulturni centar “Kvaka 22” se programski bazira na vizuelnim umetnostima i muzici, a svi zainteresovani su pozvani da se jave sa svojim idejama i predlozima. Za sada su ugostili izložbu grafika Daniela Kovača, grupnu izložbu studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, izložbu slika i crteža umetnika sa pseudonimom Leaf Kid, a dokumentarne i studijske fotografije predstavila je ruska umetnica Olga Matvejeva.

Kolektiv “Kvake 22” čine Slavica Obradović, Ana-Marija Cupin, Rister Goran, Ćurčić Jovan, Nikola Hajduković, Luka Mihajlović i Siniša Janjić. Oni su zgradu zatekli u stanju raspadanja. Kako kažu, bilo je dosta đubreta, buđavih zidova, puno prljave odeće, polomljenog nameštaja, delova za instrumente, fekalija, špriceva, krvavih fleka, podignutog parketa, polomljenih prozora, što je sve dokumentovano na fotografijama. Usledilo je nekoliko meseci fizikalisanja, u kojima su izbacili tri kamiona krša i smeća, okrečili, izgletovali, zakrpili rupe, dezinfikovali prostor. Letos su pravili koncerte u kafiću “Gavez” na Adi, gde su skupljali novac, koji su onda uložili u sređivanje zgrade. I dalje su u procesu sređivanja, pošto je do sada uređena tek trećina prostora. Na prvom spratu je zamišljeno da bude mesto za radionice, projekcije, predavanja i tribine. Poslednji sprat je namenjen za ateljee. Za sad im je najvažnije da imaju podršku komšija, jer smatraju da mesto treba da služi i lokalnoj zajednici.

Za vikend, 7. i 8. maja najavljuje se velika radna akcija “WORK HARD, DREAM BIG”, u kojoj će se preduzeti dalje čišćenje i sređivanje prizemlja, namenjenog velikoj galeriji. Tim “Kvake 22” poziva sve entuzijaste da se priključe radnoj akciji, koja počinje u podne. Građani koji imaju nameštaj koji im nije potreban takođe se pozivaju da se jave i doniraju ga, a dobrodošli su i fotografi da dokumentuju akciju.

 

Izvor: LICEULICE


Konzorcijum