Zadovoljstvo ministra i nada

Aktuelno | 18.07.2013. 20:05


“Dobro sam radio, nadam se da ćemo se videti sledećeg meseca”, rekao je Petković novinarima 18. jula, predstavljajući rezultate rada Ministarstva kulture u protekla tri meseca, među kojima je istakao završetak prve faze rekonstrukcije Istorijskog muzeja, rekonstrukciju Muzeja Srpske pravoslavne crkve, otvaranje nove stalne postavke Konaka kneza Miloša i obnavljanje spomen-ploče kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku.

Petković je rekao i da nastavlja da pravi planove za naredni period koji uključuju i promenu statusa pojedinih javnih ustanova. U tom kontekstu pomenuo je Muzej vazduhoplovstva.

Ministar je najavio da će do kraja jula biti završen Nacrt strategije razvoja kulture i dat na uvid javnosti, ali nije želeo da otkriva detalje tog dugoočekivanog dokumenta, koji priprema tim na čelu sa državnim sekretarom Ministarstva kulture i informisanja Zoranom Avramovićem.

Povodom nedavnih zahteva Koordinacionog odbora umetničkih udruženja i preporuka Nacionalnog saveta za kulturu (NSK) u vezi sa teškim stanjem u kojem se nalazi kulturau Srbiji, Petković je najavio zajednički sastanak.

S obzirom da je, nakon rezultata Konkursa u oblasti stvaralaštva, najavio mogućnost odobravanja dodatne podrške na osnovu diskrecionog prava pojedinim manifestacijama i projektima, ministar je rekao da će se tim povodom konsultovati sa NSK.

“Ne može neka efemerna manifestacija da dobije isto para kao BITEF… Ne može BITEF da ima jednu predstavu iz inostranstva…”, rekao je Petković.

U oblasti stvaralaštva i kreativnih industrija, na osnovu odluka komisija, biće podržano 640 projekta sa 176.768.000 dinara. U oblasti javnog informisanja biće podržan 261 projekat sa 65.697.377 dinara. Ovih dana istekao je i rok za prijavljivanje na Konkurs za otkup knjiga za javne biblioteke.

Među rezultatima Ministarstva u protekla tri meseca, Petković je izdvojio i nastavak radova na obnovi manastira Hilandar na Svetoj Gori, koji je teško oštećen 2004. godine u požaru.

Takođe, radi se na novoj stalnoj postavci “Srpska kuća” na Krfu, povodom obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Ministar je istakao i da su završeni radovi na radionici-kovačnici Aleksandrovom Potkopu  u Senjskom rudniku, za čiju je rekonstrukciju i restauraciju sredstva izdvojila Evropska unija.

Evropska komisija je odlučila da finansira i projekat formiranja difuznog muzeja u Baču, koji već godinama razvija Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture uz pomoć Ministarstva kulture i Nacionalne radne grupe za implementaciju Ljubljanskog procesa.

U okviru međunarodne saradnje, kako je Petković podsetio, učestvovao je na prvom ministarskom forumu kulturne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Pekingu. Tokom posete Kini potpisan je i Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti za period 2013-2016. i realizovani “Dani srpskog filma”.

U Vizantijskom muzeju u Atini otvorena je izložba „Umetnost srednjovekovne Srbije“ Narodnog muzeja.

Takođe, otvorena je izložba „Nema ničega između nas“ Vladimira Perića i Miloša Tomića u Paviljonu Srbije na 55. Bijenalu umetnosti u Veneciji. 

U okviru državnog programa obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta,  u Viminacijumu je otvorena izložba “Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije” koja je kasnije preneta u Narodni muzej u Beogradu, i izvedena opera “Aida”. U Nišu je izvedena opera “Trubadur”, IX Betovenova simfonija i muzičko-scenski spektakl “Konstantin Magnus”.

Izvor: SEEcult.org


Konzorcijum