Savez udruga Klubtura / Mreža Clubture

Informacije

Savez udruga Klubtura/ mreža Clubture od 2002. godine okuplja organizacije nezavisne kulture iz Hrvatske, te funkcionira kao suradnička platforma unutar koje one  zajednički djeluju u organizaciji brojnih kulturnih i umjetničkih događanja u različitim sredinama i među građanima širom zemlje. Zahvaljujući raznolikosti i širokom rasponu njihova djelovanja, dinamičnosti i brojnosti programa te inovativnom i uključivom modelu suradnje i odlučivanja, mreža je postala bitan akter nezavisne kulturne produkcije u Hrvatskoj, i to prije svega u područjima poput  urbane kulture i kulture mladih, interdisciplinarnih umjetničkih i kulutrnih projekta, aktivističkih i socijalno angažiranih programa itd.

Kroz mrežu Clubture u proteklom desetljeću  provedeno je više od 1500 javnih kulturnih događanja u više od 50 gradova i mjesta te se kroz aktivnosti razmjene i suradnje  povezalo više od 165 udruga, umjetničkih organizacija i nezavisnih inicijativa u Hrvatskoj.

Djelovanje mreže usmjereno je decentralizaciji kulturne proizvodnje i demokratizaciji kulture kroz osnaživanje i umrežavanje organizacija nezavisne kulture, jačanje vidljivosti nezavisne scene i zagovaranje pozitivnih promjena u kulturnim i srodnim politikama.

Osim višegodišnjeg uspješnog programa “Clubture-Hr: programska razmjena i suradnja”, mreža je razvila i druge prepoznate aktivnosti, poput medijskog projekta (portal www.kulturpunkt.hr) i šireg godišnjeg okupljanja (Clubture Forum). Mreža je djelovala aktivno i prema osnaživanju organizacija za zagovaranje u polju kulturnih politika te u jačanju vještina upravljanja i organizacije.

Mreža Clubture od 2005. godine djeluje u regiji, a u različitim je aktivnostima okupila više od 100 organizacija iz BiH, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Mreža Clubture članica je krovne europske zagovaračke mreže u kulturi Culture Action Europe od 2007. godine.

Konzorcijum