Festival tolerancije

Aktualno | 12.11.2014. 00:00


FESTIVAL TOLERANCIJE

Besplatni filmovi, izložbe i predavanja o toleranciji


Festival tolerancije će se prvi put održati u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, u Domu omladine Beograda, Ustanovi kulture Parobrod i galeriji O3one. Posle Zagreba, Rijeke, Sarajeva, Beča i Cetinja, Beograd je domaćin festivala čiji je počasni predsednik Branko Lustig, producent, dobitnik dva Oskara i jedan od najbližih saradnika Stivena  Spilberga. Program festivala se sastoji od filmskog, izložbenog i obrazovnog programa.


U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije. Repertoar čine nagrađivana ostvarenja koja obrađuju probleme antisemitizma, LGBT populacije i prava žena. Nemačka drama “Slobodan pad” je priča o potisnutoj seksualnosti u netolerantnom društvu, dok Oskarom nagrađeni dokumentarac „Sačuvati obraz” problematizuje položaj žena u Pakistanu. Igrani film „Colette” rađen je po motivima romana Artura Lustiga, „Devojka iz Antverpena” i bazira se na ličnom iskustvu autora iz nacističkih logora.


Važan deo festivala čini obrazovni program, posebno namenjen srednjoškolcima, studentima i mladima. U četvrtak, 13. novembra u 11 časova u sali Amerikana Doma omladine o svom iskustvu iz Holokausta govoriće Aleksandar Ajzinberg, kome je otac ubijen u gasnom kamionu na putu za Staro sajmište, a rat je proveo krijući se sa majkom po šumama, nakon što je pobegao iz zatvora.

 

Dan kasnije, u petak 14. novembra od 11 časova, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. Tema predavanja je problem neznanja, prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih grupa u Srbiji i regionu.


U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu.  Cilj izložbe bio je produbljivanje već rasplamsale mržnje prema Jevrejima. Otvaranje izložbe održaće se u petak, 14. novembra od 18 časova u Ustanovi kulture Parobrod. Poslednjeg dana festivala, 15. novembra, od 17 časova u galeriji O3one biće otvorena izložba „Ništa ni o čemu“umetnika Srđana Ćešića, kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. U okviru izložbe biće prikazane ilustracije, fotomontaže, tekstovi i video radovi nastali kao deo aktivnosti na društvenim mrežama.


Svečano otvaranje festivala je u četvrtak, 13. novembra od 19 časova u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti prikazan izraelski film “U potrazi za mađioničarem”. Na otvaranju festivala govoriće Biljana Srbljanović, književnica i predsednica Upravnog odbora Hartefakta, Nataša Popović, direktorka Festivala tolerancije iz Zagreba i Ivan Tasovać, ministar kulture i informisanja (očekujemo potvrdu).

Svi festivalski programi su besplatni. 

Više informacija o festivalu možete naći na sajtu beograd.festivaloftolerance.com


Konzorcij