Izlaganje Gorana Tomke na Evropskom forumu za kulturu

Akademsko | 08.11.2013. 00:00


 

 

Goran Tomka, doktorant Fakulteta dramskih umetnosti i predavač na UNESCO katedri za kulturnu politiku i menadžment u Beogradu i Fakulteta za turizam i sport u Novom Sadu, bio je jedan od samo šest govornika koji su odabrani da prezentuju svoju ideju o kulturi u Evropi u 21. veku na proteklom Evropskom forumu za kulturu u Briselu. Tomka je odabran među više od 200 građana Evrope koji su se javili na poziv Evropske komisije da ponude ideje o razvoju umetnosti i kulture u Evropi. Autori samo šest ideja, među kojima je i Tomka, odabrani su da ih predstave na Evropskom forumu za kulturu, koji je održan od 4. do 6. novembra u Briselu, a otvorio ga je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Tomka je govorio pred oko 1.400 stručnjaka, političara i istraživača u oblasti kulture i kreativnih industrija. Evropska komisija je uputila bila poziv talentovanim govornicima da u petominutnom nastupu na Forumu predstave originalne i inspirativne ideje o kulturi i Evropi.

Forum u Briselu bio je posvećen ključnim pitanjima u oblasti kulture, među kojima su funkcionisanje kulturnog eko-sistema, finansiranje kulture u digitalno doba i razvoj publike i učešća građana u kulturi.

Posebna pažnja bila je posvećena i novom programu Evropske komisije za kulturu “Kreativna Evropa”, koji od 2014. godine zamenjuje program “Kultura 2007-2013”.

 

(vest preuzeta sa SEEcult.org portala)


Konzorcij