KONFERENCIJA KREATIVNE TENZIJE

Aktualno | 15.12.2013. 00:00


Na konferenciji u Tuzli, koja je organizovana u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, E761 Susretanja/Convergence, okupili su se predstavnici kreativnih delatnosti – kulturnih i kreativnih industrija iz sva tri sektora (javnog, privatnog, civilnog) gradova i opština: Tuzla, Bijeljina, Srebrenica, Foča, Goražde, Užice, Valjevo, Loznica, Šabac, Prijepolje i Požega. To je bio prvi događaj u Srbiji i Bosni Hercegovini koji je pozvao odabrane predstavnike zainteresovanih strana za razvoj i unapređenje kreativnog sektora ovih lokalnih zajednica da se uključe i učestvuju u javnom dijalogu koji je za temu imao razvoj tih zajednica kroz kreativne delatnosti i inicijative mladih odnosno kroz promociju koncepta kreativne ekonomije/kreativnih industrija na lokalnom nivou.

Konferenciju su organizovali Omladinska informativna agencija BiH Sarajevo i Academica - Centar za istraživanje kreativne ekonomije Beograd. Na konferenciji je učestvovalo više od 130 predstavnika gradova, lokalnih samouprava, civilnih inicijativa, preduzeća, ustanova, umetnika i kreativaca koji su dali svoj aktivni doprinos razumevanju teme i podizanju svesti o potrebi permanentnog razvoja kreativnog sektora, kao jednog od stubova lokalnog održivog razvoja.

Kao sublimaciju njihovih stavova, mišljenja i znanja ovde iznosimo zaključke i preporuke koje ujedno upućujemo donosiocima odluka na lokalnom i državnom nivou, samim predstavnicima kreativnog sektora i svim zainteresovanim stranama (stejkholderima) za razvoj kreativne ekonomije u gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine.

Molimo vas da slobodno delite ovaj dokument.

Organizatori:
ACADEMICA - Akademska grupa & Centar za istraživanje kreativne ekonomije
Omladinska informativna agencija BiH
Beograd - Sarajevo, 5. decembar 2013.

 

U attachmentu se nalazi dokument sa zaključcima i preporukama sa Konferencije.

 


Konzorcij