Хазим Бегагиќ

доцент

Академија за драмски уметности, Универзитет во Тузла
Биографија

Др Хазим Бегагиќ је доцент на отсекот за мултимедијална продукција на Универзитетот во Тузла. Дипломирал глума 2002. година на Академијата за драмски уметности (театар, филм, радио и ТВ) во Тузла. Магистрирал менаџмент во културата на Универзитетот во Сиена (Италија) и европска културна политика на заедничката студиска програма на Универзитетот во Сараево (БиХ) и Универзитетот во Болоња (Италија), а докторирал на Универзитетот во Загреб во областа современа уметничка продукција во услови на општествената транзиција.

Бил на едногодишна студиска стручна специјализација од областа Arts Managamenta нa Државниот Универзитет на Флорида (FloridaState University) во Соединетите Американски Држави.

Како водител и асистент на продукција на телевизија реализирал поголем број на проекти. Тој е постојан соработник  на Федералната телевизија на БиХ. Во Гласот на Америка (The Voice of America) во Вашингтон (САД) стажирал во секторите за радиска и телевизиска продукција.

Член е на градскиот Совет за култура на Зеница и Форумот стакехолдери на Универзитетот во Зеница. Пред Државната Агенција за развој на високото образование на БиХ ангажиран е како експерт за екстерни евалуации на универзитетот во БиХ.

Од мај 2010. година, Хазим Бегагиќ е генерален директор на Босанскиот народен театар на Зеница, а до сега како главен продуцент работел на продукција на оклу триесет проекти со професионална театарска продукција.


  • Емаил адреса: hazim.begagic@gmail.com
  • Канцеларија: Tuzla, Bosnia and Herzegovina
  • Истражувачки интереси:
    менаџмент во културата, културна политика и феномени на современата уметничка и културна продукција
Конзорциум