Лана Ракановиќ

уредник

Регионална платформа за културна политика и менаџмент
Биографија

Лана Ракановиќ е уредник на Регионалната платформа за културна политика и менаџмент, соосновач на невладината организација “ORUK”, и слободен уметник.

 

Дипломирала керамика во класата на професор Велимир Вукиќевиќ (2006), на Универзитетот за уметности во Белград, Факултет за применети уметности и дизајн во Белград, и потоа завршила мастер студии на UNESCO катедрата за културна политика и менаџмент (2012)

Oд  2008. година има статус на слободен уметник, а од 2008. година е член на ULUPUDS. Покрај менаџментот во култура, се занимава и со изработка на специјални ефекти во рамките на работилницата за специјални ефекти “Mad Squirrel” oд 2006. година.

Како истражувач, присуствувала и учествувала на бројни семинари и конференции на локално, регионално и меѓународно ниво, во областа на музеологијата, културниот туризам, културната политика, менаџментот во културата, интеркултурниот дијалог, итн.

Нејзините истражувачки интересирања насочени се кон трансформацијата на музеологијата,  менаџментот во културата но и неформалниот театар со кој практично и се занимава во рамките на својата невладина организација. 

 


Конзорциум