Nada Švob-Đokić

naučni savetnik

Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO)
Biografija

Dr Nada Švob-Đokić je naučna savetnica u Odjelu za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), Zagreb. Dr. Švob-Đokić je bila direktorka IRMO (1989-1994) i pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu nauke i tehnologije (2002-2004). Bila je konsultant organizacijama UN (UNDP, UNESCO, ISDRI); agencijama EU (EU Uprava za istraživanje L; EACEA) i Europskom Savetu (Uprava za kulturu – CDCULT) za pitanja tehničke saradnje, položaja žena u razvojnim projektima, za saradnju EU s trećim zemljama, regionalnu jugoistočno evropsku kulturnu i naučnu saradnju, kulturne politike i multikulturne odnose.

Široko profesionalno iskustvo dr. Švob-Đokić odražava njene osnovne istraživačke interese za područja kulturnog, medijskog, naučnog i tehnološkog razvoja i tranzicija, te za javne politike u tim područjima.

Njeni noviji istraživački projekti uključuju: Kreativne i industrije znanja u tranzicijskim zemljama (2001-2006.); Globalni utjecaji i lokalne kulturne promjene (2007-2013.); Propitivanje tranzicijske dinamike kroz redefiniranje kulturnih identiteta u Jugoistočnoj Europi (2010-2011.) i sudjelovanje u europskom FP/ projektu MEDIADEM – Preispitivanje europskih medijskih politika: vrednovanje i obnavljanje zahtjeva za slobodnim i nezavisnim medijima u suvremenim demokratskim sustavima (2010-2013.) u svojstvu glavnog istraživača za Hrvatsku. 

Publikacije & reference

Bibliografija N. Švob-Đokić uključuje 320 objavljenih (u Zagrebu, Parizu, New Yorku, Pragu, Moskvi, Ljubljani, Beogradu, Rimu i Skopju) članaka, studija, monografija, istraživačkih izveštaja, autorskih i uredničkih knjiga na hrvatskom, engleskom, francuskom i drugim jezicima.

Njena kompletna bibliografija dostupna je ovde.


 • Email adresa: nada@irmo.hr
 • Kancelarija: Zagreb, Croatia
 • Interesovanja:
  kultura, mediji, javne politike
 • Kursevi:
  Kulturalna globalizacija i kulturne industrije 
  Kulturne industrije 
  Multikulturalizam i interkulturalizam u Jugoistočnoj Evropi
   
Konzorcijum