Stanica - Servis za savremeni ples

Informacije

Stanica - Servis za savremeni ples osnovana je 2005. godine kao inicijativa savremene scene plesne i izvođačke umetnosti u Srbiji. Glavni ciljevi su jačanje umetničke zajednice, njeno strukturisanje i prepoznatljivost među različitim akterima u oblasti umetnosti, kulture i obrazovanja na Balkanu i na međunarodnom nivou.

Jedan od ultimativnih ciljeva Stanice  je obezbeđivanje odgovarajućih profesionalnih uslova za rad svih aktivnih učesnika umetničke scene u Srbiji i regionu Balkana kroz programe edukacije, profesionalnog razvoja, produkcije, promocije, zagovaranja i kulturne politike.

Stanica je jedan od osnivača i član Nomad plesne akademije, druge scene - beogradske platforme nezavisne umetnosti i kulture (od 2006) i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (od 2011).

Od 2007. godine Stanica radi u kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka, prvom prostoru namenjenom kulturi u beogradskom kvartu Savamala.

Aktivnosti Stanice:

Stanica podržava razvoj savremene plesne scene u Srbiji kroz edukaciju, produkciju i promociju umetnika, plešača i koreografa u usponu. Takođe, ohrabruje eksperimentalni, trandisciplinarni rad i istraživanje.

Stanica se bori i zagovara saradnju u oblasti kulture na Balkanu kroz aktivnosti u okviru Nomad plesne akademije.

Stanica radi na unapređenju uslova za nezavsne savremene umetnike kroz aktivističke, zagovaračke i solidarne akcije, kojima unapređuje i vidljivost svog rada.

Stanica je postavila savremeni ples na kulturnu mapu Srbije organizovanjem godišnjeg  festivala savremenih izvođačkih umetnosti Kondenz i drugih nastupa savremenih plesnih umetnika širom Srbije.

Konzorcijum